RU | ENG | LV |




+371 2911 4238,
foresttravel@inbox.lv
 
 

Trofeju apstrāde

Galvaskausa trofeja
17.10.2017


Galvaskausa trofeja

Plēsīgiem  dzīvniekiem un bebram visā pasaulē atzīta trofeja ir galvaskauss. Atstājot galvaskausu kā trofeju,  paralēli var izgatavot izbāzeni vai ādas paklāju  ar iemontētu galvas skulptūru, jo pēdējo 10 gadu laikā taksidermijā  izmanto tikai mākslīgās formas ar visiem papildus elementiem,  tajā skaitā arī zobiem. Galvaskausa trofejas  noformēšanai ir ļoti daudz iespēju. Var izmantot visdažādākos medaljona veidus – galda variants, sienas vertikālais vai horizontālais ar dažādiem leņķiem, kā arī to var atstāt  bez medaljona (1.-2.attēli). 

Kā parasti, jāsāk ar medījuma pirmapstrādi - dīrāšanu. Ja ādu paredzēts izmantot taksidermijai, tad galvas ādas dīrāšanai jāpievērš liela uzmanība (skat. sadaļu galvas skulptūra ). Pēc dīrāšanas, tikai ar naža palīdzību,  galvu atdala uzreiz aiz galvaskausa pamatnes un rūpīgi attīra no muskuļiem un pārējiem mīkstiem audiem .  Apakšžokli var neatdalīt,  to atdala pēc vārīšanas.

 Trofeju uz 24- 36 stundām iemērc  aukstā ūdenī, kuram nelielā daudzumā  piebērta  sāls. Nākamajā dienā var sākt vārīšanu. Trofeju liek katlā,  ūdeni  ielej tik daudz, lai tā būtu pilnīgi pārklāta un liek vārīties.  Ieteicams katlā ievietot speciālu sietiņu, kas pasargās  galvaskausu no piedegšanas  vārīšanas laikā. Ļoti ērti  ir izmantot spiediena katlu, tikai  jāuzmanās no pārvārīšanas. To nav ieteicams izmantot, ja medījums ir jaunāks par 2-3 gadiem. Izmantojot parasto katlu, vārīšanas laiks pieaugušiem dzīvniekiem 2- 2,5 stundas, veciem īpatņiem pat līdz 3 stundām un vairāk. Vārīšanu jāpārtrauc tad,  kad  mīkstie audi sāk viegli atdalīties no galvaskausa un parādās tīri kaula fragmenti . Vārot  regulāri jāpielej  ūdens,  ieteicams silts, lai mazinātu temperatūras svārstības.

Pēc  vārīšanas, neņemot ārā no ūdens,  ļauj trofejai atdzist. Pēc tam, ja tas vēl nav izdarīts, atdala apakšžokli un sāk  attīrīt galvaskausu no mīksto audu atliekām,  izmantojot nazi, pinceti, āķi no tērauda drāts 2-3 mm diametrā,  dobumu attīrīšanai. Kad lielākā daļa mīksto audu atlieku ir notīrīta, mazgā siltā ūdenī,  izmantojot parasto plastmasas birsti ar diezgan cietiem sariem.  Gan tīrīšana gan mazgāšana ir jāveic  virs  trauka vai paplātes,  lai nepieļautu nelielu kaula fragmentu un, īpaši,  atsevišķu zobu pazušanu. Pēc galvaskausa  nomazgāšanas,  pārbauda visu fragmentu  un  zobu esamību un novieto uz gludas tīras virsmas, lai notek ūdens. Vēl mitram galvaskausam saliek pa vietām zobus un visus kaula fragmentus,  ja  nepieciešams, tad  nostiprina ar baltu diegu.  Kad kauls pilnībā izkaltis, tad ar fragmentu salikšanu var rasties problēmas.

Nākamais etaps, trofejas apstrādē,  ir attaukošana.Dažreiz  pietiekoši  ir apstrādāt ar benzīnu vai nomazgāt,  izmantojot trauku mazgāšanas līdzekli. Dažu galvaskausu trofejas, parasti tās, kas  iegūtas no lielajiem plēsīgajiem dzīvniekiem  ( vilks ,lācis), nepieciešams mērcēt  benzīnā  pat līdz 24 stundām. Pēc attaukošanas vēlreiz  pārbauda visu galvakausa fragmentu un zobu esamību un ar līmes palīdzību tos nostiprina. Pēc līmes pilnīgas nožūšanas  piestiprina apakšžokli pie galvaskausa.  Lai to izdarītu,jāsaliek  žokļus sakodienā   un no pamatnes puses, fiksējot ar roku,  ar 2 mm urbīti jāizurbj caurumu cauri locītavas ābolam un locītavas bedritei ,  un izmantojot tāda paša diametra nagliņu un līmi jāfiksē  locītavu (3.attēls).  Tāpat jādara ar otru pusi. Ar smilšpapīru un nazi pabeidz galvaskausa pilnīgu attīrīšanu (4.attēls).

Lai trofeju nostiprinātu pie medaljona, apakšžoklim pa vidu ieurbj divus 1,5- 2,0 cm dziļus un 2 mm biezus caurumus nelielām trofejām  (lapsa, jenotsuns, bebrs u.c.), un trīs  lielajām  (vilks, lācis). Trešo caurumu urbj apakšžoklim pa vidu vietā,  kur atrodas kaula šuve (5.attēls). Caurumos ar līmi  nostiprina  metāla nagliņas 2 mm diametrā,  ar plakanknaiblēm  nolīdzina nagliņu garumu un paralelitāti. Trofeju simetriski izvieto uz medaljona ar tapām pret tā virsmu, un piespiežot, atzīmē tapu vietas. Ieurbj  2mm lielus caurumus medaljonā (6.attēls), noliek   trofeju pret caurumiem, un iespiežot tapas, to nofiksē.  Tapas medaljonā var nostiprināt ar līmi, jo trofeju izstādes laikā  galvaskausu var novērtēt, to nenoņemot no medaljona. Pirms fiksācijas  ieteicams galvaskausu nopulēt  ar  krīta un ūdens putras veida maisījumu, izmantojot  baltu drānu.




      Atpakaļ